Rundfunk header image 1

Lijstjes: De blijvers van 2011

December 31st, 2011 by Taco 5000

Omdat je pas echt kan terugblikken op iets als dat helemaal voorbij is, op de laatste minuut van 2011 de favorieten van 2011 van Rundfunk. Geheel tegen de traditie in die voorschrijft dat je je jaarlijstje publiceert zodra de pepernoten in de schappen van de supermarkten liggen. We hebben geen last van compleetheidsdrang, dus aan het pretentieuze predikaat ‘de beste muziek van 2011′ gaan we ons ook maar niet wagen. Laten we er het op houden dat de volgende platen meer dan de moeite waard zijn om mee het nieuwe jaar in te nemen.

In willekeurigheid benaderende volgorde:

Nieuwe albums

1 Sara Mitra - April Song Wonderschone jazzliedjes met nog mooiere arrangementen, soms lichtvoetig, dan weer zwaar bewolkt met haast kerkachtig orgelspel. Album kwam in 2010 uit, maar de vinylversie was er pas in 2011. We tellen ‘m dus lekker mee met afgelopen jaar. Sara Mitra zingt haar liedjes zonder franje en brengt frisheid in het voorheen decennia lang duffe vocale jazzgenre.

2 Nostalgia 77 - The Sleepwalking Society Eigenlijk in hetzelfde genre is het laatste album van Nostalgia 77. Josa Peit zingt folkige liedjes met onberispelijke productie van Benedic Lamdin

01 Sleepwalker by Tru Thoughts

3 Zara McFarlane - Until Tomorrow Meer gezongen jazz: vergeleken met Zara McFarlane is alle concurrentie ijskoude kikkers. Zara McFarlane is een soort van vrouwelijke tegenhanger van de nieuwe lichting soulvolle jazz-zangers als Gregory Porter en Jose James. Until Tomorrow staat met beide benen in swingende moderne jazz maar de liedjes zijn duidelijk van nu. Until Tomorrow staat hier dagelijks op, en als bijkomend voordeel kan de kachel dan uit.

Zara McFarlane - ‘Mama Done’ *FREE DOWNLOAD* by Brownswood

4 Polar Bear - Peepers Omdat je ook wel eens iets heftigers wil in je jazz. Polar Bear kan zowel rocken als rustige nummers neerzetten met een mooi hoekig en vol geluid zonder zich te verliezen in oeverloze improvisaties. Deze jazz is duidelijk van nu, het stoelt net zo goed in grooves uit de rock, hiphop en dance als dat het voortbouwt op akoestische jazz.

Happy For You by polar bear music

Peepers by polar bear music

5 Matthew Halsall - On The Go Met gelijke delen Alice Coltrane en Cinematic Orchestra is Matthew Halsall gespecialiseerd in de betere onsentimentele jazzbalads. Voor als je jazz graag langzaam groovend uitgespreid over zoveel mogelijk minuten hebt.

Luister On The Go hier integraal.

6 Charles Bradley - No Time For Dreaming Tijd voor soul! Op North Sea Jazz liet Charles Bradley al zien hoe ver je kan gaan met tranentrekkers zonder ook maar een beetje over de streep te gaan van sentimentaliteit. Niemand vertolkt tegenwoordig zijn zieleleed zo soulvol als Bradley. De perfecte begeleiding met geen noot te veel wordt geleverd door de Menahan Street Band.

7 Raphael Saadiq - Stone Rollin’ De schoonheidsfouten van The Way I See It (lees: incidentele draken) zijn hier niet te vinden. Perfect soulvol popalbum met nodige referenties naar rhythm & blues en rock & roll.

Day Dreams by RaphaelSaadiq

Radio by RaphaelSaadiq

8 Sharon Jones - Soul Time! Niets mis met kliekjes als ze laten horen wie de nog steeds de beste hedendaagse funky soul maken: Sharon en haar mannen. Als het om recht-toe-recht-aan vocale funk gaat komt vrijwel niemand in de buurt.

I’m Not Gonna Cry - Sharon Jones by tracks_arte

Sharon Jones and The Dap Kings - What If We All Stopped Paying Taxes by sarahblonde

Sharon Jones & The Dap Kings - New Shoes by GouteMesDisques

Sharon Jones & The Dap Kings - Longer And Stronger by sopedrada

9 Mdungu - Gambian Space Program Geen band heeft zo’n uitmuntend blazersgeluid als Mdungu: wat een soul. Mdungu levert een moderne interpretatie van de moderne muziek van her en der over Afrika en doet dat met een heerlijke frisheid en hier en daar een funky groove.

10 Nils Frahm - Felt We eindigen maar eens met muziek die in de helft van de tijd zelfs met de beste wil niet te bedansen is. Verstilde ‘klassieke’ muziek die bestaat bij gratie van versterking. Jazz, funk en soul zijn er groot mee geworden en de gedempte minimalistische pianomuziek van Nils Frahm dankt zn eigenheid aan de veelheid aan bijgeluiden die normaal gesproken niet hoorbaar zijn maar nu mee worden versterkt samen met de gedempte pianosnaren. Je krijgt er door het geluid van de aanslag gratis percussie bij. Bij voorkeur met koptelefoon op te spelen.

Nils Frahm - Felt (teaser) by erasedtapes

Dit jaar veel, heel veel, ijzersterke nieuwe jazz dus. Dan stelt de funk en hiphop dit jaar toch een beetje teleur. Nog wel een speciale vermelding voor feestplaat van het jaar door The Bongolian met Bongos for Beatniks met een kleine voorsprong op de laatste van de The Beastie Boys.


Singles/EP’s

1 DeRobert & The Half Truths - Take Me Out Of The Dark Bona fide funk die voor de verandering eens niet gekunsteld aan doet. Hoewel alles van deze band de moeite waard is stompt Take Me Out Of The Dark op een manier die nog het dichtst bij Fela Kuti in de buurt komt. De grootste kneus zal op dit nummer eieren voor zn geld kiezen en dansen alsof hij James Brown zelf is.

2 Chip Wickham - Hit & Run Ultieme funk-latin oversteek op 7″. Sappig en o zo dansbaar voor zowel de salsa-fan als leek. Smaakt naar nog meer 7″jes.

Chip Wickham - Hit & Run by Lovemonk

3 Ikebe Shakedown - Tujunga Eigenlijk is het hele album van Ikebe Shakedown moddervette afrofunk a la The Budos Band. Maar de albumlijst zat al vol en Tujunga is het prijsnummer met zn alles bedwingbare afrobeat-discobeat. Denk hier de marcherende olifanten uit Jungle Book bij.

Ikebe Shakedown - “Tujunga” by Ubiquity Records

4 Cro-Magnon - Joints EP part 2 De Japanse vocalen zijn aardig, maar zet de naald vooral snel in de instrumentalen. Uitschieter is Kou Naru No die met zn swing in elke rundfunk-set thuis hoort. De juiste swingbeat en een goede pianoriff, meer heb je niet nodig en omdat het allemaal in het echie gespeeld is verveelt het nooit. Shikabane Wo Koete is een honingzoete jazzy hoofdknikker. Vergeet het eerste nummer verder maar.


5 Bad Bad No Good - Odd Future Sessions Een beetje valsspelen, want dit is nooit officieel uitgebracht, naar het lijkt alleen via youtube. Maar Bad Bad Not Good laat hier zien hoe ver je jazz kan oprekken richting hiphop en het toch onmiskenbaar hiphop blijft. Ubervette piano’s waar je maar luistert en een doeltreffende beat zonder ornamenten. Naar mijn smaak een gelukkiger huwelijk tussen hiphop en jazz dan bijvoorbeeld Robert Glaspers verrichtingen die de niet dezelfde puntigheid bereikt in zn hiphop. Hier vind je de hele sessie.

Heruitgaves en compilaties

Wie, als ons, zijn dj-sets vult met funk, afrobeat, latin, soul, hiphop en jazz doet er goed aan de heruitgaves en compilaties in de gaten te houden. Die fantastische Colombiaanse cumbia of Nigeriaanse afrobeat ligt immers meestal niet tweedehans voor een leuk prijsje bij de platenboer om de hoek op je te wachten.

1 Cartagena! Curro Fuentes & The Big Band Cumbia And Descarga Sound Of Colombia 1962-72
In 2011 zijn we nog grotere fans van cumbia geworden dan in 2010. Deze verzameling cumbia met een klap van de cubaanse molen (lees: proto-salsa) heeft daar zeker bij geholpen. Niet alle Afrikaanse funk dat het Soundway label opduikelt is even essentieel maar wanneer het om Latijns Amerikaase muziek gaat is het elke euro dubbel en dwars waard.

Cartagena! Curro Fuentes & The Big Band Cumbia and Descarga Sound of Colombia 1962 - 1972 by Soundway

2 Aqui Los Bravos! The Best Of Michi Sarmiento Y Su Combo Bravo 1967-77 En dat geldt net zo goed voor deze verzameling cumbia’s en salsa’s. Vergeet New York, in Colombia moet je wezen voor je salsa. Weer met dank aan het Soundway label.

Aqui Los Bravos! The Best of Michi Sarmiento y su Combo Bravo 1967 - 77 by Soundway

3 Cyril Diaz & His Orchestra - Voodoo EP Onze lofzang op Soundway gaat verder. Cyril Diaz en orkest komen uit Trinidad en maakten in de jaren 50 een heerlijke melancholische caribische blues. En op 33 toeren klinken ze vaak nog mooier zachtzoetdroevig.

Cyril Diaz & His Orchestra - Voodoo EP Medley by Soundway

4 Joe Lutcher - Ojai Het Jukebox Jam label (onderdeel van Jazzman records) brengt op single de ene na de andere rhythm&blueskraker uit. We kunnen ze allemaal wel in deze lijst zitten, maar dit is toch wel een favoriet. Sappige stompende jazz met een beat die hard genoeg is voor de moderne dansvloer. Voor de ouderwetse cdkopers is er nu ook een selectie op cd uit (en ook nog eens op vinyl), wel zonder de heer Lutcher en orkest.


5 Phil Cohran & Legacy - African Skies Ik ken geen muziek die klinkt zoals dit concert uit 1993, zelfs ouder werk van Phil Cohran lijkt er nauwelijks op. Harp, bas en gitaar staan in de hoofdrol van dit eerbetoon aan Sun Ra dat ergens tussen minimalistisch klassiek en jazz a la Alice Coltrane in staat.

6 K. Frimpong & His Cubano Fiestas - Blue LP Afrobeat-heruitgave uit 1976. Van alle afrobeatplaten niet degene die het makkelijkst twijfelende dansers naar de vloer trekt, maar eentje om thuis van te genieten. De plaat is heerlijk highlife-achtig en heeft de lekkerste staccato drums die je ooit gehoord hebt.

7 Sofrito: Tropical Discotheque Alleen dj’s die een haast peilloze voorraad dansvloerstompers hebben durven zoveel cumbia, afrobeat, soca, descarga krakers uit hun collectie prijs te geven.


8 Fania Records 1964-1980: The Original Sound Of Latin New York Deze verzamelaar op het uit de as verrezen Strut label klinkt als een geschiedenisles salsa. Geen saaie groove of gladgestreken noot op deze verzamelaar vol boogaloo, guaguanco, latinfunk en moderne salsa. Luister integraal hier.

9 Mahmoud Ahmed - Jeguol Naw Betwa Ethiopische soul uit 1978 op zn best.

mahmoud ahmed - jeguol naw betwa (album preview) by experimedia

10 Lucho Bermúdez y Su Orquesta Ah, nog een keertje een Soundway uitgave. Wie niet blij wordt van deze bigbandcumbia kent geen vreugde in zijn leven of heeft simpelweg een hardnekkige hekel aan clarinetten.

Lucho Bermudez y Su Orquesta - Triple 45 Medley by Soundway

  • Share/Bookmark

Tags:   · 1 reactie

Geef commentaar

1 reactie tot nog toe ↓

  • 1 Thijs Feb 24, 2012 at 12:33 pm

    Heeeeeeele late reactie, maar verdomme want verdient deze post een reactie. Hele fijne samenvatting van het jaar. Hier ga ik dit jaar nog vaak op terug komen als het gaat om fijne muziek. Kudos en dank!